Er du fersk tekstforfatter eller journalist? Hvordan forbereder du deg når du skal møte nye mennesker og temaer? Her er en guide for deg som vil få mer ut av intervjuer!
Se for deg at du har fått i oppdrag å intervjue noen om noe. Hvordan går du frem, møter du uforberedt og bare spør i vei – eller gjør du grundig research og stiller nøye utvalgte spørsmål?
Det kommer vel ofte an på oppdraget og tema. Om det er noe kjent eller ukjent du skal skrive om. Og jeg vil tro det påvirkes av om du er fersk i gamet eller begynner å få mer erfaring.
Da jeg begynte som journalist i NRK Rogaland, kom jeg rett fra et «intensivkurs» i journalistikk. Tempoet i redaksjonen var høyt og jeg måtte lære raskt for å henge med i svingene.
I starten jobbet jeg mest med innhold til radiosendinger, både direkterapportering og radioreportasjer. Hver eneste arbeidsdag ble jeg drillet på å ta kontakt med mennesker jeg aldri før hadde snakket med, og hvor intervjuene med dem enten skulle skje på direkten eller kjapt redigeres sammen til en sak, som ofte skulle ut samme dag.
Det høye produksjonstempoet og all mengdetreningen jeg fikk i intervjuteknikk, ga meg god innsikt i hva som skal til for å få intervjuobjekter til å både slappe av og levere det beste de kan – på kort tid. Da jeg senere også ble skrivende journalist, hadde jeg kunnskap om intervjusituasjoner som jeg kunne overføre til tekstlig arbeid.
Denne erfaringen har blitt til en fremgangsmåte som jeg fortsatt bruker – nå i jobben som tekstforfatter og innholdsprodusent her i Impress Publisering. Det er ikke en streng oppskrift jeg følger, men noen punkter som går igjen. Og her deler jeg mine tips!
Som oftest har jeg gjort research på personen eller temaet før intervjuavtalen blir spikret. Og den avtalen, den liker jeg å ta på telefon, selv om den aller første kontakten ofte skjer på e-post eller via tekstmeldinger.
Hvorfor, spør du? Å kommunisere muntlig med et menneske er noe annet enn gjennom tekst. Jeg mener at selve intervjuet begynner allerede med denne første samtalen. Her får jeg ny informasjon som ofte tydeliggjør hva som bør være hovedtema for det kommende intervjuet. Og jeg kan samtidig svare på det intervjuobjektet lurer på i forkant. Så er vi begge godt forberedt, og allerede litt kjent – før vårt første møte.
Du har gjerne gjort grundig research i god tid. Vet at du er forberedt. Men den nye kunnskapen kan fort bli glemt i hektiske arbeidshverdager med mange andre samtidige oppgaver. Derfor setter jeg av en god halvtimes tid, enten dagen før intervjuet skal skje eller samme dag, til å lese gjennom stikkord jeg har notert ned og kanskje saker jeg tidligere har lest om temaet. Da holder det ofte med skumlesing og en kjapp gjennomgang, så er du «på» temaet igjen.
Dagen er der. Du møter opp på avtalt sted til avtalt tid. Hva kan du tenke spesielt på i selve intervjusituasjonen, for å sikre deg godt materiale til teksten du skal skrive?
Jeg liker å ta opp smalltalken før intervjuet går i gang – masse nyttig informasjon kan komme frem der. Informasjon som jeg kanskje ønsker å skrive inn i saken eller som kan stå i en egen faktaboks. Ofte dukker det også opp ideer og innspill til nye saker.
Men altså, jeg driver ikke med hemmelige opptak! Jeg spør alltid intervjuobjektet om det er greit at jeg tar opp samtalen, og gir tydelig beskjed når opptaket starter. Opptakene blir slettet straks teksten er godkjent hos intervjuobjektet. For det er også en regel jeg følger: Alle som blir intervjuet får mulighet til å lese gjennom teksten for å komme med innspill, før de godkjenner. Å vite dette, gjør ofte at den som blir intervjuet senker garden og tør å by mer på seg selv. Og det kan vi like!
Der, det var mine viktigste tips til å få mer ut av intervjuet. Del gjerne guiden med andre «intervjuere»!
Hilsen
Samina