5 tips for deg som vil bli god å tegne

No items found.

På skolen tegnet jeg og fargela sidene, opp og ned. Jeg husker en gang i 5.-6. klasse i en naturfagstime, der jeg kjente litt på skrekken over å ha forvillet meg litt vel mye inn i tegningen. Plutselig var timen over og der satt jeg fortsatt og utformet overskriften om økosystemer, der hver bokstav var et insekt, en plante eller sopp.

Jeg har altså alltid likt form og farge. Men jeg mener at alle kan bli gode å tegne, om de bare har interesse for det. Jeg har hatt perioder hvor jeg har tegnet hver dag, og perioder, faktisk flere år, der jeg ikke har rørt en blyant. Jeg har gjort meg mange erfaringer, og her er mine 5 beste tips for deg som har lyst å bli god å tegne.

1. Bruk referanser

Problemet med å arbeide utelukkende fra hukommelsen eller fantasien, er mangel på realisme. Uten et fotografisk minne kan vi ikke huske det nøyaktige bildet foran oss og gjenskape det på arket. Jeg får meg ofte overraskelser når jeg studerer hvordan lyset kaster skygger – hvor forskjellige ansikter kan være eller hvordan nesen ser ut i akkurat den vinkelen. Jeg må på mange måter glemme det jeg tror jeg vet om ansiktet fra før, og heller studere referansefotoet.

Referanser er blitt brukt gjennom alle tider. Her har jeg tegnet Mathilda (Natalie Portman) fra filmen Leon The Professional.

2. Komposisjon og proporsjon

Å vite hvor man begynner er ikke alltid lett. Min anbefaling er å få komposisjonen på plass tidlig, fremfor å jobbe inn i detaljene. Start med å markere lett ut hovedformene i tegningen. Bryt ned formene til trekanter, firkanter, sirkler osv., og se etter om plassering og størrelsesforhold stemmer overens med referansen din. Jeg bruker en imaginær gradskive for å få vinkler på plass. Når jeg er fornøyd med komposisjonen, legger jeg til litt mer informasjon i tegningen.

BONUSTIPS:

Hvis du snur tegningen og referansefotoet opp ned, kan det være lettere å se om proporsjonene stemmer. Gjør eventuelle justeringer, snu deretter tegningen tilbake og fortsett som vanlig.

Hjelpestreker er nyttige for å få riktig komposisjon. Jeg lager alltid en diagonal linje i midten av ansiktet som gir utgangspunkt for plassering av nese, munn øyne mm.

3. Tegn noe du liker

Man får mye igjen av å tegne varierte motiver, men i en startfase er det viktig å tegne noe du liker, noe du synes er flott. Da er det lettere å holde seg motivert, og lettere å bli fornøyd og kjenne mestring.

Jeg liker godt å tegne ansikter. Jeg synes generelt mennesker er utrolig spennende, så det blir min go-to i hverdagen. De dagene jeg har overskudd og er klar for å utvide ferdighetene, tegner jeg gjerne dyr, planter, landskap, mat, klær eller mer konseptuelle motiver.

4. Eksperimenter

Et eget utrykk er noe som formes over tid. Å teste forskjellige medier, farger, teksturer, digitalt/analogt vil gjøre deg mer kreativ, samtidig som du etter hvert vil finne noe du foretrekker. Jeg vil anbefale å prøve blyanter med forskjellige mykheter, fargeblyanter, tusj, penn og kombinasjoner av disse.

Å bruke forskjellige teknikker booster kreativiteten.

5. Øve, øve, øve

Du blir ikke flinkere å tegne enn det du var i 1. klasse, om du ikke har tegnet siden da. Å tegne regelmessig, daglig eller ukentlig, vil også bygge opp et godt muskel minne som gjør det lettere å få på plass strekene slik du vil ha dem. Og husk, du trenger ikke sette av timevis for å bli flinkere. 10 minutter her og der kan gjøre en stor forskjell!

PS. Ta vare på alt du lager, enten du er fornøyd eller ikke. Det kan være motiverende, lærerikt og morsomt å se tilbake på i ettertid.

Det finnes ingen fasit når man tegner, og det er kanskje det som gjør det så utrolig gøy!

Tips
April 27, 2022
4 intervjutips til deg som skriver

Er du fersk tekstforfatter eller journalist? Hvordan forbereder du deg når du skal møte nye mennesker og temaer? Her er en guide for deg som vil få mer ut av intervjuer!

Intervju
8.22.22
Her er Justyna!

Vi har fått et nytt ansikt på kontoret: Et kjekt tips førte til at våre veier møttes – og nå er Justyna Stachon vår mediedesignlærling.